Sider,

søndag den 18. november 2012

En ranke...alle rankerne


I dag var turen kommet til at få påbegyndt mine ranker. Anne-Mette har spurgt hvad en ranke er og det vil jeg så prøve at vise. Først vil jeg prøve at forklare hvad de bruges til her på disse kanter. De lægges rundt de 40x60 cm store stenplader på urnegravstederne der ligger på græsplænen. Der kan man jo ikke kan pynte så meget, og det pynter fint med en ranke rundt stenen.

Det eneste der kræves for at gå igang med ranken er en kraftig snor, de jeg skal bruge er 2 meter og en masse grønt klippet op i passende størrelser, ikke alt for småt da de gerne må blive godt fyldige.Klar til start, jeg starter med en flot grankvist og binder derefter i store grupper det grønt der skal bruges. I år består de af to slags gran efeu og småbladet buksbum, man kan jo sagtens bruge andet, brug det du  har. Jeg plejer også at binde små røde mariebær med i, men vejvæsnet har åbenbart været ude med langarmen for på alle mine hemmelige steder hvor jeg plejer at klippe er alt væk ;O( så i år bliver de uden bær. Når rankerne skal bindes er det lettet hvis man har så det kan hænge over noget, så derfor bliver mandens strygebræt inddraget  ;O) og med et par plastsække over fungerer det perfekt.


Det er meget vigtigt at holde snoren stram undervejs så ranken også ender med at blive den længde man ønsker, klip evt snoren lidt længere end målet. Ranken hjælper selv godt med til at stramme opefterhånden som den skrider frem, da vægten af det færdige tynger ned især hvis man kan have det hængene frit.


Sådan to meter senere, det er ikke det mest kreative og udfordrene arbejde, så det er bare at slå autopilot til når man binder. Jeg vælger at lave større grupper af samme materiale, men man kan jo også sagtens blande det hele istedet, men denne måde er bestemt hurtigere når jeg skal lave mange. Fordelen ved at binde på snor er at de kan formes som man ønsker.


Her har jeg forsøgt at vise hvordan det tager sig ud sammen med granitsten, enkelt men effektfuldt. Nærmere jul er det rigtigt fint at sætte grupper af små røde løgtulipanter ned i ranken, så det lyser fint op. Rankerne kan jo også bruges til meget andet hvis man gerne vil pynte lidt op. Lige et godt råd hvis du har lyst til at prøve...  smør dine hænder rigtigt godt i kopattesalve inden du starter, det beskytter rigtigt godt da harpiks og de grove materialer eller kan være ret hårde ved dem. Mine to uundværlige følgesvende under en ranke maraton, som den i eftermiddags, den gode gamle brændeoven som man kan sætte gitter i, så man rigtigt kan nyde flammerne, og min lille radio med dårlige lokal kanaler, som jo selvfølgelig er det eneste der går klart igennem i kælderen.


 Som eftermiddagen skred frem, gjorde rankerne det samme syv er jeg nået op på, og mangler kun to og lidt dekorationer, så på tirsdag går det løs igen med de sidste bestillinger.


Det er dejligt de bliver færdige, inden advent og kalenderdekoration travlheden rigtigt slår til på arbejde, for så er det ikke lige det man har overskud til efter fyraften. Er der noget der skal laves, så skal det kun være lidt lækkerier til os selv.

Mange hilsner herfra ;O)

25 kommentarer:

 1. Nåhh så det er en ranke. De er super fine, jeg har godt set dem på kirkegården, men vidste ikke at de er bundet sammen.
  Du er godt nok dygtig, det bliver rigtig flot at se på på de bliver lagt til rette.

  Kh. Anne-Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak ;o) når man har arbejdet i blomsterfaget i mange år, har man jo lidt ideer på lager ;O)

   Slet
 2. Hvor er de fine, dine ranker.

  SvarSlet
 3. Det ser fint ud.
  Jeg har set en enkelt ranke på den kirkegård, hvor jeg arbejder.
  Dem der ikke vil ligge på knæene ude på gravstedet og granpynte, kan jo sagtens binde et par skønne ranker hjemmefra, der er lige til at ligge ud :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er smart med færdige ranker, der også bliver liggende selvom blæsten rusker ;O)

   Slet
 4. Godaften Heidi.Tak for endnu en god instruktion til alt det stedsegrønne julepynt.
  Det ser rigtig godt ud,så jeg skal ud og finde mos og købe gran.Resten tror jeg nok jeg har i haven.God aften til dig knus Jette.
  PS. det ser rigtigt hyggeligt ud med brændeovn og lidt radio.

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme ;O) det er jo skønt at kunne hente materialer ude i have og natur ;O), ja varme og pophits gør arbejdet lidt lettere ;O)

   Slet
 5. Hvor ser dine ranker fine ud med de forskellige grønne farver, det gør ikke så meget, at der ikke er mariebær i, når du har varieret farverne af grønt.
  Tak for udførlig instruktion.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak ;O) personligt mangler jeg heller ikke bærrene, men jeg ved at mine kunder godt kan lide lidt farve ;O)

   Slet
 6. Fine billeder og fin instruktion.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak det var meget sjovt at lave, når jeg jo alligevel skulle arbejde ;O)

   Slet
 7. The garlands look wonderful with the mixture of green shades and diferent textures. After seeing your photos of how to create them, I think I will try someting similar.

  SvarSlet
  Svar
  1. I´m glad you got inspired good luck ;O)

   Slet
 8. Hvor er de flotte.... Jeg tror jeg vil forsøge at finde tiden til at prøve det selv. Jeg vil nemlig rigtig gerne have en granranke ved fordøren - og man kunne jo lave den selv istedet for at jagte rundt:-)
  Ærligt så ventede jeg på hvornår du fortalte om de "briller" som ligger ovenpå radioen ... men de er nok alligevel ikke fast inventar når du er igang *fnis*
  mange hilsner fra Susan

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja skynd dig at hoppe ud i rankeriet ;O), det vil blive superflot med granranke ved døren, håber du viser billeder.
   Masken er en rest fra en udklædningsfest, og jeg havde da slet ikke overvejet at bruge den mens jeg arbejder, måske skal jeg prøve på tirsdag ;O)

   Slet
 9. Så fine dine ranker ble! :-)

  SvarSlet
 10. Smukt arbejde i hyggelige omgivelser, så glider det sikkert bedre.. Hilsen Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, ja varme og hygge skal der til ;O)

   Slet
 11. Fine fine ranker ... dejlig inspiration. Jeg vidste ikke, at man brugte dem på kirkegårde også!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak godt du føler dig inspireret ;O) her i vestjylland ligger der næsten ranker ved alle urnegravsteder, de er dog ikke alle lavet af mig ;O)

   Slet
 12. Hvor er det nogle fine ranker du laver, det er tydeligt på billedet med granitstenen, hvor fint de vil tage sig ud på kirkegården. :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du ha ;O), ja jeg tænke lige at siddestenen kunne agere gravplade ;O)

   Slet
 13. Tak for dine søde ord ;O). Jeg er ikke på FB eller bloglovin men du kan lægge dig som fast læser ude i højre side næsten øverst ;O) kigger forbi din blog senere ;O)

  SvarSlet

Det vil gøre mig glad, hvis du lægger en lille hilsen