Sider,

onsdag den 9. januar 2013

Staudlinger

  Jeg har lovet at vise hvilke staudlinger, der står og hygger sig i mit drivhus. Som skrevet tidligere har jeg ingen erfaring med at så stauder overhovedet. Jeg såede mine frø midt i september, uden at vide om det var det rette tidspunkt. Men jeg kastede mig ud i forsøget, med amatørens glade og måske naive optimisme.

Helt forkert var det vist ikke, for en stor del af frøene har spirret og er stadig i live.Den hvide haveklinte som jeg nåede at få priklet ud inden vinter, har det helt fortræffeligt og skyder lystigt.Jeg har ikke tidligere haft haveklinte i haven, så det bliver rigtigt spændende af følge dem. De skal stå i et hvid/grå bed som endnu ikke er lavet.
Til samme bed har jeg også sået hvide akelejer. De har til gengæld hængt lidt med ørene, tror måske de har fået lidt for meget vand på et tidspunkt. Men de er atter begyndt at skyde. Så dem tror jeg også på.

Jacobsstigen, polemonium purpel rain ,er nok dem der har det allerbedst. De har på intet tidspunkt vist svaghedstegn, og har vokset helt upåvirket af vinteren.De skal plantes, i det blå/lilla trekantsbed.


Noget af det der ikke er gået helt så godt. Der er kommet fire små scabiosa, som ikke nåede at blive priklet ud inden vinter. Kun en enkelt hvid digitalis, der havde jeg nu håbet på lidt flere, til det nye hvid/grå bed.


Akelejen, green apple var længe undervejs, men er nu også i fin form og skyder lystigt. Jeg ved endnu ikke hvor de skal plantes, men de er nu lette at passe ind og jeg skal sikkert finde gode pladser til dem.


Ja - det var så mine små staudlinger.

Mange, det blev godt nok et farveløst indlæg, hilsner herfra ;o)

24 kommentarer:

 1. Nej hvor spændende....og hvor har du god succes med det såede. Hvid digitalis dog undtaget. Men mon ikke de kan nå at komme op endnu?
  Dejligt at se, at det spirer og gror!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber også at der dukker flere digitalis frem, det er sjovt når det lykkes ;o)

   Slet
 2. Hold da op Heidi jeg er imponeret, jeg har ikke rigtig succes med staudesåning, men jeg mangler også så og priklejord. Det skal jeg have fat i, måske kan det så lykkes.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er faktisk også selv ret imponeret, det er så dejligt når nye eksperimenter lykkes ;o). Jeg tror bare jeg såede i almindeligt pottemuld.
   Du må prøve at sætte dem i din pavillon, der må være samme forhold som i drivhuset, held og lykke hvis du prøver igen.

   Slet
 3. Hej med dig.Jeg synes at det er et flot resultat,når der er er første gang du har sået stauder.Jeg har læst at scabiosa er lidt vanskelig.Jeg har kun sået en masse forskellige akelejer,og de er også pænt på vej.
  Det lyder spændende med dit nye bed.
  Jeg lavede jo et hvidt/svagt/gult bed i sensommeren...det er jeg også spændt på.
  Kan desværre ikke finde navnet på den stedsegrønne bregne.Jeg købte den på plantemarkedet i Lyngby i efteråret.
  God aften knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja nogle gange kan man være heldig. Godt jeg ikke vidste at scabiosa er vanskelig, så jeg skal nok være glad for de fire der er kommet op. Jeg glæder mig også til at få lavet et nyt bed, også selv om det ikke bliver så stort. Et hvid lysgul bed kunne også friste andetsteds i haven, jeg må lige holde øje med dit til sommer ;o). Ærgerligt med navn på bregnen.

   Slet
 4. Sikke en masse dejlige planter. Jeg kan slet ikke få det til at lykkes med at så, men så laver jeg en del planter ved deling i stedet. Det er dejligt at have ekstra planter både til når der opstår huller i bedene, men sandelig også til at bytte og forære væk.
  Jeg har ikke den hvide haveklinte, men den lilla har jeg og det er en rigtig dejlig plante, som man bliver i godt humør af at se på og så er den nem, den sår sig selv.
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
  Svar
  1. Deling af planter har jeg heller ikke prøvet så meget. Det er mest såning af sommerblomster der har haft min interesse om foråret, og det kan ikke vare længe inden vi atter skal igang ;o).
   Haveklinte er ny her i haven,jeg faldt for det fine grå løv, som jeg håber vil passe godt til det nye bed. Dejligt det er en nem plante ;o)

   Slet
 5. Hej Heidi. Sikke nogle inspirerende billeder.. Har lige modtaget lidt forskellige frø fra Fuglebjerggård hvor Fru Plum regere og det er jeg også rigtig spændt på. Kan se jeg har fået scabiosa med som gave så det skal da prøves af..

  Tine Vogt
  www.haveglaeder.blogspot.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Skønt når frøene begynder at dumpe ned i postkassen, så skal vi snart igang igen. Held og lykke med såningen ;o)

   Slet
 6. Der er rigtig gang i gartneriet, og du har flair for det, kan man se. Forsat held og lykke med staudlingerne :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - ja det er dejligt livsbekræftende men småplanter her om vinteren ;o)

   Slet
 7. Det ser da imponerende ud! Glæder mig til at følge udviklingen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også vældig godt tilfreds med mit forsøg ;o)

   Slet
 8. Hvis man ikke lige ved det, så er det ikke til at se det - altså at du ikke har prøvet at så stauder før, for du har da godt nok god succes med dem du har sået. Det er utroligt, at den hvide digitalis ikke er kommet, for den er jo rigtig god til at så sig selv i haven. Jeg såede også scabiose for et par år siden og havde heller ikke den store succes med den. Men hav tålmodighed - stauder har det med at spire over lang tid, så giv ikke op.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dine søde ord, tror måske at amatørenes held har fulgt mig på vej. Det lyder godt at stauder spirer over lang tid, da jeg gerne skulle ende op med lidt flere hvide digitalis, ellers må jeg jo bare kaste mig ud i forsøget endnu engang ;o)

   Slet
 9. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 10. Det ser rigtig godt ud.
  Jeg glæder mig til at se resultatet til sommer.
  Jeg har endnu ikke forsøgt at så stauder inden døre.
  Ha´ en dejlig dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak jeg er også spændt på resultatet, god dag til dig også ;o)

   Slet
 11. Hej Heidi. Nej hvor ser dine staudlinger sunde og friske ud. Jeg er vildt imponeret. Sådan ser det ikke ud hos mig, men jeg såede også først i november, så måske skal jeg også prøve med september i år. Tak for dette indlæg, det var rigtig lærerigt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, nu ved jeg jo ikke om september faktisk er det rette tidspunkt at så, eller om jeg bare har været heldig. Jeg håber da også at dine staudlinger tager sig sammen, så du ikke mister modet på at prøve igen ;o)

   Slet
 12. hvor ser det fint ud med alle dine små stauder :) Anne Gine

  SvarSlet
 13. Hej Heidi. Hold da op - du er skrap. Det ser spændende ud. Det er godt nok fine. Jeg har sået en masse, men endnu er der ikke kommet så meget op. Udover den hvide Haveklinte. Det er da imponerende med den Scabiose. Jeg kan ikke engang holde dem i live, når jeg køber den fix og færdig.

  Kh
  Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Tak - jeg er også rigtigt godt tilfreds med mit første forsøg. Godt jeg ikke vidste at Scabiose er svær, uvidenhed kan være en god ting ;o)

   Slet

Det vil gøre mig glad, hvis du lægger en lille hilsen